Kan vi hjelpe deg med noe?
Øko AS Logo
Øko AS Logo

– Svale sommerdager

Vannbåren kjøling

Passiv kjøling

Du kan kjøle boligen din både med luft-vann og væske-vann varmepumpe. Den enkleste og mest benyttede løsningen for kjøling er ved installasjon av væske-vann varmepumpe. Det «eneste man trenger» da er å kjøre en sirkulasjonspumpe mot borehullet, hvor temperaturen i hullet typisk ligger i området +7 til +9 °C. Dette er en ideell temperatur for det vi kallet et isvannsanlegg, som normalt sett har bruker +7°C inn og som gir +12°C grader ut.

Aktiv kjøling

For å kunne kjøle med et luft-vann anlegg, kreves det litt mer ombygging. Da man i tillegg til et vannbårent annlegg også må sørge for å ha et isvannsanlegg. Dette gjøres ved at varmepumpen kjører det vi kaller aktiv kjøling.

rist til vannbåren kjøling

Helintegrert viftekonvektor

Diskré, støysvak og effektiv kjøling med våre helintegrerte kjøleenheter.
viftekonvektor for vannbåren varme og kjøling

Vegghengt viftekonvektor

Økonomisk, moderne, støysvak og effektiv enhet for vannbåren kjøling.

Montasje

Det kalde vannet kjøres gjennom kjølebatterier/viftekonvektorer som vi monterer enten skjult i vegg/himling eller utenpå vegg tilsvarende en innedel for en luft-luft varmepumpe. Vi leverer rustfrie designrister som gjør at de innfelte installasjonene blir særdeles anonyme og pene.

Fordeler

Kjølingen gir et behagelig inneklima, samtidig som den gir økt virkningsgrad og høyere besparelse på varmepumpen. Dette skjer ved at man dumper varmen i fra rommene som skal kjøles ned i borehullet. Denne ekstra varmen vil varmepumpen dra nytte av når den skal varme opp for eksempel varmt forbruksvann. Utgiftene til denne typen kjøling er minimale da en sirkulasjonpumpe på dennee type anlegg vil trekke 10-40 watt, altså ikke mer enn en liten glødepære.

Kjøleanleggene installeres oftest i soverom, treningsrom eller stue og kjøkken. I nye eneboliger som er godt isolert, og ofte med flate tak og store vinduer, ser vi i mange tilfeller at det er et økt kjølebehov.

Kontakt oss